Właściwości masła klarowanego

Właściwości masła klarowanego

Dobrej jakości masło jest nie tylko niezwykle smaczne, ale też zdrowe. Jak najbardziej warto po nie regularnie sięgać i to nie tylko do smarowania pieczywa. Idealnie sprawdza się masło klarowane do smażenia, dodając potrawom unikanego smaku. Nadaje się także do duszenia, gotowania i pieczenia. Można je zrobić samodzielnie – wystarczy podgrzać masło, odparować z niego wodę i oddzielić tłuszcz od pozostałych cząsteczek, które osiądą na dnie naczynia. W medycynie ajurwedyjskiej ghee jest traktowane nawet jako lek na wielorakie schorzenia i dolegliwości zdrowotne.

Masło klarowane ghee na zdrowie – dlaczego warto po nie sięgać?

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, pozbawionym białek i wszelkich zanieczyszczeń, co czyni je niezwykle zdrowym produktem spożywczym. Ma wysoki punkt dymienia, wobec czego świetnie sprawdzi się do wypieków i nawet smażenia, bez martwienia się o szybkie przypalenie potrawy. W przypadku masła klarowanego można liczyć na wydłużony okres przydatności do spożycia – w lodówce wytrzyma ponad rok i nie ulegnie zepsuciu. W przypadku tradycyjnego masła trzeba liczyć się z dużą podatnością na utlenianie, czyli szybką utratą świeżości i jełczeniem. Masło klarowane może być spożywane nawet przez osoby borykające się z alergią na jajko, mleko i nietolerujące laktozy, bo problematyczne substancje zostają z niego usunięte. Okazuje się, że jedzenie ghee przyspiesza metabolizm, sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Jakie korzyści płyną ze spożywania ghee?

Spożywanie masła klarowanego wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia, poprawą zdolności psychofizycznych organizmu. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, trawienie i przyswajanie mikro-/makroskładników. Pomimo tego, że jest to czysty tłuszcz, nie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. Nie trzeba martwić się o wzrost poziomu cholesterolu we krwi ani ryzyka miażdżycy. Jedząc masło klarowane, można wręcz zmniejszyć stan zapalny w organizmie ze względu na sporą zawartość naturalnego kwasu masłowego. Kolejną zaletą będzie poprawa pracy przewodu pokarmowego i usprawnienie wydalania toksyn. Można też liczyć na pozytywny wpływ na stan kośćca, co wynika przede wszystkim z obecności witaminy D i K. W maśle klarowanym znajdują się też karotenoidy, cynk, wapń, miedź, potas, siarka, nawet żelazo. Osoby, które pragną mieć piękną cerę, również powinny sięgać regularnie po masło, gdyż działa na nią wygładzająco i ujędrniająco. Wzmacnia nawet odporność, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.