Jak rozpoznać prawdziwy miód?

naturalny miód

Produkty pszczele są niezwykle zdrowe i smaczne, dlatego warto po nie regularnie sięgać. Do wyboru jest nie tylko miód, ale też pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele. Każdy z tych produktów zawiera szereg cennych substancji i prozdrowotne działanie. Jak najbardziej warto włączyć je do swojej diety – dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych, w tym seniorów, rekonwalescentów i sportowców.

Niezależnie od tego czy wybierze się miód lipowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy czy wielokwiatowy, istotne będzie to, aby był dobrej jakości. Niestety wiele osób podrabia miód i nierzadko można trafić na sztuczny, niemający niczego wspólnego ze zdrowiem.

Po czym można poznać miód naturalny, czyli jak nie dać się oszukać nieuczciwym sprzedawcom

Tylko prawdziwy miód będzie korzystny dla zdrowia, niestety bardzo łatwo kupić podrabiany, który zawiera przede wszystkim cukier. Sprzedawcy dodają też szereg innych domieszek, łącznie z żelatyną, wodą, syropem cukrowym, skrobią, mąką czy nawet kredą. Dobrej jakości miód nie jest tani, dlatego podejrzanie niska cena powinna już być sygnałem ostrzegawczym.

Cechy sztucznego miodu

Najłatwiej jest sfałszować płynny miód, czyli przed jego skrystalizowaniem się. Trzeba pamiętać o tym, że barwa miodu może być różna, na co wpływa wiele czynników – przede wszystkim pora roku, gatunek rośliny, z której został pobrany nektar. Nie jest powiedziane, że miód zawsze ma kolor słomkowo-złocisty, może być nawet biały, różowy czy ciemnobrązowy. Jeśli jest jednej odmiany, to powinien mieć jednolite zabarwienie, bez żadnych białych plam. O sfałszowanym miodzie może już świadczyć jego marmurowa struktura. Lepiej nie ryzykować z kupowaniem mieszanek różnych gatunków, bo łatwo o nietrafiony zakup.

Kolejną kwestią będzie osad i pęcherze, których nie ma w naturalnym miodzie. Wiele można też stwierdzić po aromacie miodu – przy sfałszowanym początkowa słodkość zostanie zwykle zastąpiona nieprzyjemnym posmakiem. Nie powinien być kwaskowaty ani karmelowy. Bardzo ważne w przypadku miodu jest to, aby był on dojrzały. W przypadku tego niedojrzałego można mówić o wysokiej zawartości wody, słabym aromacie, nieukształtowanym smaku. Dojrzały miód jest z kolei gęsty, nie spływa zaraz z łyżeczki, ale wisi na niej przez długi czas, ciągnie się i ścieka powoli. Prawdziwy miód krystalizuje się bardzo szybko pod wpływem chłodu, natomiast ten sztuczny pozostaje w stanie płynnym, nie podlega procesowi krystalizacji. Warto też wykonać test rozpuszczania miodu – w przypadku tego sztucznego następuje to szybko i równomiernie. Ponadto nie mają one żadnych grudek, ich konsystencja jest jednolita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.